GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Intensiv rysk offensiv mot Bachmut

Ukraina erkänner reträtt från den hårt omstridda staden Soledar.
Intensiva strider rasar om närliggande Bachmut.
Ukraina • Publicerad 25 januari 2023
Soledarbor skjutsas med buss till tillfälliga bostäder i ryskkontrollerade Donetsk den 13 januari.
Soledarbor skjutsas med buss till tillfälliga bostäder i ryskkontrollerade Donetsk den 13 januari.Foto: AP/TT

– Efter månader av tunga strider, inklusive under de senaste veckorna, har Ukrainas trupper lämnat Soledar och dragit sig tillbaka längs utkanterna till förberedda positioner, sade den ukrainska arméns talesperson Serhij Cherevaty på onsdagen.

Senare på kvällen kom nya uppgifter från ukrainska försvarsdepartementet om en förvärrad utveckling i staden Bachmut som en gång i tiden hade 72 000 invånare.

Fler ryska soldater

Enligt Ukrainas biträdande försvarsminister Ganna Maljar intensifierar Ryssland attackerna mot staden i regionen Donetsk. Dessutom har Ryssland utökat antalet soldater i offensiven.

"Fienden försöker bryta igenom försvarslinjen genom att sända in ett stort antal soldater, mer vapen och materiel i striderna."

Majlar hävdade att Ukrainas försvarsstyrkor står emot på grund av militär struktur "och stort mod hos soldaterna".

De ryska styrkorna ger inte upp försöken "trots betydande förluster" sade hon i uttalandet.

Wagner sår split

Rysslands försvarsdepartement har upprepade gånger hävdat att man intagit staden, något som tidigare tillbakavisats från ukrainskt håll.

Striden om Soledar tycks även ha sått split mellan Kreml och den paramilitära Wagnergruppen. Wagners överhuvud Jevgenij Prigozjin har hävdat att enbart hans legostyrkor har legat bakom Rysslands anfall mot staden – vilket Kreml förnekat.

På onsdagen uppgav en ryskstödd separatistledare i Donetsk, en av de regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat, att ryska styrkor avancerar i Bachmut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.