Annons

Ukraina får sänkt kreditbetyg

Moody’s sänker Ukrainas kreditbetyg till Ca, det näst lägsta betyget. Kreditvärderingsinstitutet ändrar samtidigt framtidsutsikterna från negativa till stabila.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2023
Det ser mörkt ut för Ukrainas ekonomi, enligt Moody's. Bilden från Bachmut, en av de hårt drabbade städerna i landet.
Det ser mörkt ut för Ukrainas ekonomi, enligt Moody's. Bilden från Bachmut, en av de hårt drabbade städerna i landet.Foto: LIBKOS/AP/TT

Kriget mot Ryssland sliter på landets finanser. Statsskulden ses som instabil, med risk för betydande förluster för privata långivare.

Moody's skriver i sin rapport att man bedömer att Ukrainas BNP föll med 30 procent under förra året, "med tanke på de väldigt höga kostnaderna i termer av människoliv, befolkningsflykt så väl som betydande skada på landets ekonomi".

Annons

Och även om den privata sektorn visat sig motståndskraftig och anpassat sig till de problematiska omständigheterna, så kommer kriget att innebära utdragen skada på produktionskapaciteten – inte minst på grund av de ryska attackerna mot civil infrastruktur.

Något som lättar trycket är det omfattande finansiella stödet från omvärlden, framför allt USA och EU, som Moody's räknar med fortsätter under 2023. Institutet tror på 40 miljarder dollar i finansiellt stöd, motsvarande ungefär en fjärdedel av landets BNP förra året.

I och med sänkningen hamnar Ukraina på samma nivå som krisande Argentina.

Konkurrerande kreditinstituten S & P och Fitch ser något mer positivt på Ukrainas ekonomi och höjde i augusti från konkursnivån (D) till två respektive tre steg över den.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons