Annons

Zelenskyj hyllar framgångar i Bachmut

Ukraina uppger att landets militär har uppnått nya framgångar runt staden Bachmut, men om det ingår i en stor offensiv är ännu oklart.
Ukraina • Publicerad 5 juni 2023
En ukrainsk soldat avfyrar artillerield utanför Bachmut. Bild från förra veckan.
En ukrainsk soldat avfyrar artillerield utanför Bachmut. Bild från förra veckan.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
USA:s president Joe Biden korsar fingrarna i hopp om god krigslycka för Ukraina. Danmarks statsminister Mette Frederiksen tittar på.
USA:s president Joe Biden korsar fingrarna i hopp om god krigslycka för Ukraina. Danmarks statsminister Mette Frederiksen tittar på.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Har Ukrainas motoffensiv inletts, eller inte? Rykten florerar och olika uppgifter säger delvis mot varandra.

Ukraina hävdar åtminstone att man gjort framsteg i runt den hårt ansatta staden Bachmut.

Annons

– Bra gjort, krigare! Nu ser vi hur hysteriskt Ryssland reagerar för varje enskilt steg vi tar. Fienden vet att Ukraina kommer att vinna, säger president Volodymyr Zelenskyj i en video publicerad på sociala medier på måndagskvällen.

Då hade biträdande försvarsminister Hanna Maljar några timmar tidigare uppgett att Ukraina erövrat mark runt Bachmut.

"Vi rör oss där framåt i en relativt vid front. Vi är framgångsrika. Vi ockuperar de dominerande höjderna (runt staden). Fienden är på defensiven och vill hålla sina positioner", skriver hon på appen Telegram.

Avleder uppmärksamheten

Ryssland påstod tidigt på måndagen att en "storskalig" ukrainsk motattack hade tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina – uppgifter som inte kommenteras från ukrainsk sida. Men Majlar kopplar ihop framgången i Bachmut med de ryska uppgifterna.

"Varför släpper ryssarna själva information om en motoffensiv? För att de behöver avleda uppmärksamheten från förlusten i Bachmut", skriver hon och uppger att Ukrainas militär rör sig framåt "i vissa områden".

"I söder är fienden på defensiven. Fortsatta strider av vikt på lokal nivå fortsätter", skriver hon.

Om detta ska ses som den stora våroffensiv, som har varit aktuell under en längre tid, är oklart.

Biden håller tummarna

"Vad som händer nu? Vi fortsätter det försvar som inleddes den 24 februari 2022. Försvar innebär allt, inklusive attacker i en motoffensiv. Därför rör vi oss framåt i vissa områden", skriver Majlar.

USA:s president Joe Biden, som på måndagen tog emot Danmarks statsminister Mette Frederiksen, fick på ett pressmöte frågan om han tror att en ukrainsk motoffensiv har inletts, och om han tror att en sådan skulle lyckas.

Som svar log presidenten och korsade fingrarna, en motsvarighet till att hålla tummarna.

Annons

Ukraina väntar ofta med att bekräfta sina militära insatser tills de är avslutade.

I flera månader har landets företrädare talat om planer på att inleda en motoffensiv under våren för att återta mark som Ryssland har ockuperat sedan kriget inleddes, samt Krimhalvön som Ryssland olagligt annekterade 2014.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons