Annons

Ukraina: Som att spotta oss i ansiktet

Håll tyst, fräser Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till dem som kritiserar den långsamma motoffensiven.
Från EU ber han om både vapen och ambulanser.
Ukraina • Publicerad 31 augusti 2023
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talar till journalister i Toledo, tillsammans med Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talar till journalister i Toledo, tillsammans med Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.Foto: Andrea Comas/AP/TT

Efter att ha träffat EU-ländernas utrikesministrar vid deras möte i spanska Toledo på torsdagen fräser Kuleba till ordentligt på en fråga om takten i den pågående offensiven.

– Att kritisera den långsamma takten i offensiven är det samma som att spotta i ansiktet på de ukrainska soldater som offrar sina liv varje dag, säger Kuleba.

Annons

– Jag skulle rekommendera alla kritiker att hålla tyst, komma till Ukraina och själva försöka befria en kvadratcentimeter, säger utrikesministern.

Inne på själva mötet konstaterar Kuleba att det var särskilt lämpligt att be om mer vapen, eftersom mötet hålls i en gammal vapenfabrik som nu förvandlats till universitetslokal. Men han har också särskilda hjälpönskemål till de länder som fortsatt inte vill skicka vapen till Ukraina, exempelvis Irland och Österrike.

– Överväg gärna bepansrade ambulanser för att evakuera skadade soldater från slagfälten. Det finns det väldigt stort behov av, säger Kuleba i Toledo.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons