Annons
Nyheter

Ukrainare tränas i England – "mycket motiverade"

För några veckor sedan jobbade Serhij som affärsanalytiker på ett it-företag, och Zachar som civilingenjör.
Nu utbildas de i Storbritannien för att befria Ukraina från Rysslands invasion – och för att överleva de första kritiska veckorna som soldater.
Ukraina/Storbritannien • Publicerad 15 augusti 2022
Hundratals ukrainare får nu en militär grundutbildning på en militärbas i sydöstra England. Storbritannien har lovat att 10|000 ukrainare ska utbildas.
Hundratals ukrainare får nu en militär grundutbildning på en militärbas i sydöstra England. Storbritannien har lovat att 10|000 ukrainare ska utbildas.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Träning pågår i en modellstad i Storbritannien.
Träning pågår i en modellstad i Storbritannien.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Ukrainarna lär sig skytte, första hjälpen på slagfältet och hur man strider i städer.
Ukrainarna lär sig skytte, första hjälpen på slagfältet och hur man strider i städer.Foto: Frank Augstein/AP/TT

De ingår i en grupp på flera hundra personer som just nu genomgår en intensiv militär grundutbildning på en militärbas i sydöstra England.

Ukrainarna lär sig skytte, första hjälpen på slagfältet och hur man strider i städer. Samtidigt som skottlossning hörs i en modellstad tränar ukrainarna på att säkra hus.

Annons

– Den viktigaste delen är träning för stadsstrid, eftersom det är den farligaste typen av strider, säger Serhij.

– De brittiska instruktörerna har mycket erfarenhet, från Irak, Afghanistan. Vi kan anpassa all denna kunskap till den ukrainska situationen och använda den för att befria vårt land från den ryska invasionen.

10 000 ukrainare utbildas

Storbritannien har lovat att 10 000 ukrainare ska utbildas. Målet är att civila inom några veckor ska vara soldater redo för strid. Den första gruppen kom till Storbritannien i juli och har redan återvänt för att delta i försvaret av Ukraina.

Zachar, som tidigare jobbade som ingenjör, tycker att det är svårt att vara borta från Ukraina samtidigt som strider rasar både i de södra och östra delarna av landet.

– Jag lämnade mina föräldrar. Jag lämnade mina bröder och systrar, mina släktingar, för att få kunskap och erfarenhet som kommer att hjälpa mig att befria vårt territorium från ockupanter och inkräktare, säger han.

Instruktörer från Sverige

Fler än 1 000 britter arbetar med utbildningen som hålls vid fyra baser i landet. Andra länder, som Kanada, Nederländerna och Nya Zeeland, skickar också personal för att bidra till utbildningen. Sverige har tidigare meddelat att 120 instruktörer från Försvarsmakten ska skickas till Storbritannien.

Major Craig Hutton är en av dem som hjälper till med utbildningen. Han säger att många av ukrainarna har begränsad militär erfarenhet men är mycket motiverade.

– De har en fantastisk vilja att lära, och de vill bara öva, öva och öva mer, säger Hutton.

När ukrainarna skickas hem igen har de med sig nya uniformer, hjälmar och annan utrustning, som en del av Storbritanniens militära stöd till landet.

"Redo att träna hårt"

Serhij, som tidigare jobbade på ett it-företag, tycker att det är svårt att inte vara på plats i Ukraina när han vet att ukrainska soldater just nu dör i striderna.

Annons

– Men den ukrainska militären behöver bara professionella soldater, så jag är redo att träna så hårt som möjligt för att vara redo för striden som ligger framför mig, säger han.

Brigadgeneral Justin Stenhouse, som håller i träningen, säger att det nästan är omöjligt att förbereda ukrainarna för de kaosartade strider som väntar i städer. Målet är enligt Stenhouse att träna dem så att de kan anpassa sig för att överleva under de första veckornas strider.

– De kommer att lära sig mer under de första veckorna av strid än vad vi kan ge dem här, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons