Annons

Ukrainsk ex-minister utreds för mord

"Bostadens ägare gick till sovrummet, tog en pistol, återvände till köket och sköt sin vän", det påstår ukrainsk polis som har frihetsberövat landets tidigare utrikesminister för misstanke om mord.
Ukraina • Publicerad 25 mars 2020
Ukrainas tidigare utrikesminister Leonid Kozjara under ett möte 2013. Arkivbild.
Ukrainas tidigare utrikesminister Leonid Kozjara under ett möte 2013. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Ukrainas tidigare utrikesminister Leonid Kozjara anhölls under onsdagen. Den tidigare ministern misstänks för mordet på affärsmannen Serhij Starytsky som låg bakom det proryska tv-nätverket Inter.

Affärsmannen hittades död i Leonid Kozjaras bostad i Kiev i slutet av februari. Utredarna uppger att han hade en skottskada åsamkad av en pistol som tillhör den tidigare ministern.

Annons

Leonid Kozjara och hans fru ska båda ha befunnit sig i bostaden vid tillfället och de hävdar att Serhij Starytsky tagit livet av sig när paret befann sig i ett annat rum.

Brottsplatsutredningen uppges dock visa att skadan inte kan ha orsakats av den avlidne själv.

Ukrainsk polis säger att man har "tillräckligt med bevis" för att dra slutsatsen att den tidigare ministern och hans fru ska ha druckit alkohol tillsammans med affärsmannen och att de därefter börjat bråka.

"Bostadens ägare gick till sovrummet, tog en pistol, återvände till köket och sköt sin vän", skriver polisen i ett uttalande.

Leonid Kozjara tjänstgjorde som utrikesminister under den ryskvänlige presidenten Viktor Janukovytj mellan 2012 och 2014.

Han riskerar upp till 15 års fängelse om han skulle dömas för brottet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons