Annons

Ukrainsk flykting vann 5,8 miljoner på skraplott

En ung man som flytt sitt krigshärjade hemland Ukraina för Belgien har vunnit 500 000 euro, motsvarande runt 5,8 miljoner svenska kronor på en skraplott.
Ukraina • Publicerad 12 juni 2023
En ukrainsk flykting i Belgien köpte en skraplott för fem euro och vann storvinst. Arkivbild.
En ukrainsk flykting i Belgien köpte en skraplott för fem euro och vann storvinst. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Belgiens nationella lotteri ska mannen, som är mellan 18 och 24 år gammal, ha bott i Bryssel i ett år. Den 16 maj köpte han en skraplott för fem euro, motsvarande 58 kronor, på en bensinstation – och kammade hem en riktig storvinst.

Med tanke på att kriget fortsatt rasar i Ukraina är vinnarens känslor "väldigt blandade", enligt Joke Vermoere, talesperson för det nationella lotteriet.

Annons

"Hans tankar är med Ukraina och just nu är det svårt att vara glad med tanke på allt som händer i hans land", säger hon i ett uttalande, men tillägger att han ändå känner "glädje och hoppfullhet" över vinsten.

Mannen ska ha för avsikt att använda pengarna till att hjälpa andra ukrainare och till att stötta återuppbyggnaden i hemlandet. Men först planerar han att fira vinsten med familj och vänner, inklusive de personer som har hjälpt honom att skapa sig ett nytt liv i Bryssel, enligt Belgiens nationella lotteri.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om vad vinstsumman motsvarar i svenska kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons