Ulvaeus: Greta Thunberg är en välsignelse

Nöje • Publicerad 2 oktober 2019
Björn Ulvaeus tar strid för Greta Thunberg i ett debattinlägg. Arkivbild.
Björn Ulvaeus tar strid för Greta Thunberg i ett debattinlägg. Arkivbild.Foto: Marte Lundby Rekaa/TT

Björn Ulvaeus stödjer klimataktivisten Greta Thunberg och beskriver henne som en tjej med nära nog övernaturliga krafter som utmanar patriarkatet – och flera världsledare.

"En spin-off av Greta-effekten är att patriarkatet skiter ner sig av rädsla för den 16-åriga tjejen med superkrafter. Hon har blivit alla populistiska mörkermäns fasa", skriver Ulvaeus i ett debattinlägg som skickats till TT.

Abba-medlemmen skräder inte orden i inlägget och menar att äldre män har blivit Thunbergs värsta belackare:

"Jag tror att Astrid Lindgren skulle ha gillat Greta. Hon är verkligen en rak, envis och genomreflekterad Pippi Långstrump. Med en befriande humor när hon avfärdar sina värsta belackare, som dessvärre i mycket hög utsträckning är äldre män som jag. Det traditionella patriarkatet. De som tycker att unga svenska flickor ska vara sexiga, som de var förr. Hur mycket jag än vill slita mig loss från det, så kan jag inte förneka alltjämt rådande maktstrukturer."

Ulvaeus beskriver henne som en förebild och i den rollen en välsignelse jämfört med ytliga influerare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.