Annons
Nyheter

Uppgift: "Fredsbevarande styrkor" till Kazakstan

Våldet tilltar i oljelandet Kazakstan. Landets regering har upplösts och enligt obekräftade uppgifter från det kazakstanska inrikesdepartementet har minst åtta människor mist livet i sammandrabbningarna.
Kazakstan • Publicerad 5 januari 2022
Rök stiger från rådhuset i Almaty i Kazakstan efter onsdagens demonstrationer. Demonstranter uppges ha tagit sig in i byggnaden.Foto: Yan Blagov/AP/TT
WebbkartaFoto: Johan Hallnäs/TT
Kravallpolis i Almaty.Foto: Vladimir Tretyakov/AP/TT

På onsdagskvällen, svensk tid, rapporterade nyhetsbyrån AFP att den Moskvaledda säkerhetsorganisationen CSTO kommer att sända "fredsbevarande styrkor" till sitt grannland. Beskedet kom i form av ett meddelande på Facebook från Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, som för närvarande är ordförande för CSTO. I organsiationen ingår sex forna Sovjetstater.

Enligt meddelandet ska CSTO sända styrkorna till Kazakstan "under en begränsad tidsperiod i syfte att stabilisera och normalisera situationen i landet" som hade orsakats av "inblandning av utomstående".

Lovar agera

Annons

Under onsdagen utlystes undantagstillstånd i hela Kazakstan till följd av de omfattande demonstrationerna i landet.

Tidigare under dagen lovade landets president Kasym-Zjomart Tokajev att agera "så tufft som möjligt".

– Som president är jag skyldig att försvara medborgarnas säkerhet och fred, och att oroa mig för Kazakstans integritet, sade Tokajev på ryska.

Bland de ryska medier som rapporterar om det nationella undantagstillståndet finns nyhetsbyrån Interfax.

Utegångsförbud gäller mellan klockan 23 och 07.

Regeringen upplöst

Kazakstans regering har upplösts och Tokajev har i ett tidigare uttalande på presidentkansliets sajt meddelat att han accepterat en avskedsansökan från regeringen via premiärminister Askar Mamin. Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills dess att en ny regering har bildats.

Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester, bland annat till följd av landets höga gaspriser. Men protesterna har fortsatt trots att regeringen sänkt gaspriserna till den nivå som demonstranterna har krävt.

Tog sig in i rådhus

På onsdagen avfyrade polisen distraktionsgranater och tårgas mot flera tusen demonstranter som marscherat mot rådhuset i Almaty, enligt AFP:s journalister på plats.

Enligt lokala medier har det brunnit i delar av byggnaden. På bilder syns hur rök stiger från byggnaden.

Totalt har mer än 200 personer frihetsberövats det senaste dygnet och 95 poliser har skadats, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

Annons

Ryssland uppmanade under dagen till dialog för att stoppa oroligheterna i den forna Sovjetrepubliken. Det ryska utrikesdepartementet sade i ett uttalande att man noga följer "utvecklingen i broderliga grannlandet".

USA uppmanade under onsdagen de kazakiska myndigheterna att visa "återhållsamhet" i hur de hanterar situationen. Vita husets pressekreterare Jen Psaki kommenterade också "galna ryska påståenden" om att USA ligger bakom demonstrationerna, som hon beskrev som "helt falska och ett tydligt exempel på ryska försök att sprida desinformation".

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan och landets största stad är Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev.

När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

Källa: NE, AFP, TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons