Annons
Nyheter

Undantagstillstånd mot gängvåld i Ecuador

Ecuador • Publicerad 2 april 2023
Ecuadors president införde ett liknande undantagstillstånd för ett år sedan. Arkivbild.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Ecuadors president Guillermo Lasso har utlyst undantagstillstånd i hamnstaden Guayaquil för att slå ned den omfattande narkotikahandeln.

Undantagstillståndet tillåter säkerhetsstyrkor att kontrollera människor och egendom utan vidare tillstånd och möjligheten att sätta upp vägspärrar i kuststaden samt i de två angränsande provinserna Los Ríos och Santa Elena. Därtill införs ett utegångsförbud mellan klockan 01 och 05 i vissa områden.

Annons

– Vi har en gemensam fiende, narkotikahandel och organiserad brottslighet, säger Lasso, som införde liknande undantagstillstånd för ett år sedan.

Det är oklart hur länge undantagslagarna ska gälla.

Ecuador, inklämt mellan de stora kokainproducenterna i Colombia och Peru, har drabbats av en våldsvåg som myndigheterna skyller på konflikter mellan olika knarkgäng.

Hamnstaden Guayaquil utgör ett distributionscenter för narkotika på väg till bland annat USA och Europa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons