Annons
Nyheter

Döms för dödsskott – flyktbil hittades i lada

En 22-årig man döms till 14 års fängelse för en dödsskjutning på en gata i Borås hösten 2020. Mannen anses ha varit en av två personer som utförde mordet tillsammans.
Utredningen fick ett genombrott när flyktbilen hittades i en lada.
Brott • Publicerad 11 april 2023
En 22-årig man som åtalats för ett mord i Borås på hösten 2020 döms nu av tingsrätten. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Det var en man i 25-årsåldern som sköts till döds på en trottoar nära högskolan i Borås vid 18-tiden en novemberdag 2020. Många personer fanns i närheten, och flera vittnade under rättegången.

Åklagarens utredning pekar på att mordet begicks av två personer i samförstånd.

Annons

"Det står alltså klart att gärningsmännens gemensamma mål var att beröva målsäganden livet och att de stärkte varandra i det uppsåtet", säger rådman Ylva Meyer i ett pressmeddelande från Borås tingsrätt.

Släppt och åter häktad

Vem som höll i vapnet är inte klarlagt. Men enligt tingsrätten vet man att en av gärningsmännen var den nu dömde 22-åringen.

Han satt häktad som misstänkt i fyra månader 2021, men släpptes därefter. Under förra året stärktes dock misstankarna och i september häktades han på nytt.

En viktig pusselbit kom när bilen som mördarna flydde med hittades i en lada förra sommaren. 22-åringen hade kommit dit med bilen några timmar efter mordet.

Bland vittnena i Borås tingsrätt fanns även en man som suttit häktad i cellen intill 22-åringen och hört denne berätta om mordet.

Häkteskamrat kronvittne

Häkteskamraten, som är misstänkt för helt andra brott, har återgett vad 22-åringen sagt. Vittnesmålet stämmer med annan bevisning och bedöms av tingsrätten som trovärdigt.

– Det kan möjligtvis leda till viss straffnedsättning om han själv åtalas, säger kammaråklagare Anders Ekengren om häkteskamratens medverkan i utredningen.

Mannens agerande ryms, enligt Ekengren, inom ramen för den nya lagstiftningen om så kallade kronvittnen.

22-åringen ska också betala 275 000 personer i skadestånd till mordoffrets anhöriga.

Han frias däremot på en åtalspunkt om mordförsök mot en annan man vid samma tillfälle som dödsskjutningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons