Annons
Nyheter

Ung man gripen för explosion i Rågsved

En 18-årig man har gripits misstänkt för inblandning i det sprängdåd som skedde i en port till ett flerfamiljshus i Rågsved i Södra Stockholm tidigt på nyårsaftons morgon.
Brott • Publicerad 6 januari 2023
Polisen på plats i Rågsved efter explosionen i en port till ett flerfamiljshus.
Polisen på plats i Rågsved efter explosionen i en port till ett flerfamiljshus.Foto: Johan Jeppsson/TT

Den unge mannen, som är 18 gammal, är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han greps i södra Stockholm den 5 januari.

– Den här personen har varit anhållen i sin utevaro en tid och arbete i utredningen ledde till att vi i går kväll äntligen kunde fånga in honom, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind, som i övrigt inte kan gå närmare in på hur gripandet gick till.

Annons

Det är oklart om ytterligare gärningspersoner är inblandade i sprängningen, men kammaråklagare Daniel Jonsson utesluter inte att så är fallet.

– Det kan inte uteslutas att det blir fler gripanden, säger han.

Känd av polisen

Förhör med den misstänkte ska hållas under dagen. Enligt åklagaren är 18-åringen sedan tidigare känd av polisen.

Polisen har uppgett att explosionen i Rågsved troligen är kopplad till tidigare mord och skjutningar i huvudstaden under julhelgen och mellandagarna. Åklagaren vill dock inte svara på om sprängningen kan kopplas till någon gängkonflikt i området.

– Det vill jag inte gå in på. Det är för tidigt i utredningen, säger Daniel Jonsson.

"Gott bevisläge"

De senaste veckorna har skjutningar och sprängningar bland annat inträffat i Rinkeby, Enskededalen, Farsta, Jordbro och Grimsta.

TT: Kommer ni att titta på om den gripne kan misstänkas för fler brott?

– Ja, det kommer vi säkert titta på, men nu är det ju det här brottet i huvudsak. Sedan vet vi att det som hänt de senaste dagarna inte är samma konflikt. Hypotesen är snarast att det är flera olika, eller fler än en i alla fall, säger Carina Skagerlind.

Kammaråklagare Daniel Jonsson kan inte bekräfta om den gripne kan misstänkas vara inblandad i något annat av den senaste tidens brott, men säger att det inte kan uteslutas. Bevisläget är gott, menar han.

– Det har skett mycket våldsdåd under en kort period i Stockholm. Vi ser allvarligt på det här och har fått akut förtur hos NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.) Det gör att bevisläget ser bra ut. Vi fortsätter samla in bevisning, höra vittnen och försöker kartlägga personer som är intressanta i utredningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons