Annons
Nyheter

Unga bör ta det varligt med surströmmingen

Snart är det julafton för dem som gillar jäst fisk på burk.
Men unga surströmmingsfantaster bör ta det varligt.
Kost • Publicerad 15 augusti 2021
Surströmmingen älskas av inte få. Men fet Östersjöfisk bör inte ätas för ofta. Arkivbild.Foto: Daniel Nilsson/SvD/TT

Surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen augusti. Så i år bänkar sig entusiasterna från och med den 19:e, kommande vecka.

Men efter kalaset bör unga surströmmingsätare ta en paus från feta Östersjöfiskar resten av året, råder Livsmedelsverket.

Annons

I de bästa av världar skulle strömmingen vara oskadlig att äta. Men människan har ställt till det med följd att strömming och annan fet Östersjöfisk innehåller höga halter av PCB och dioxin. Detsamma gäller för övrigt även fet fisk från Vänern och Vättern.

Svenskt undantag

Egentligen borde inte surströmming få säljas alls, eftersom det går emot EU-förbudet. Men Sverige har fått ett undantag, under förutsättning att Livsmedelsverket håller koll på halterna och informerar allmänheten om hälsoriskerna.

Den stående uppmaningen är att barn, gravida och ammande inte bör äta fet Östersjöfisk mer än två-tre gånger per år. Dioxin och PCB lagras i kroppen under flera år och förs över till foster via moderkakan och till ammade spädbarn via bröstmjölken.

Livsmedelsverket påminner också om att ungdomar och alla som någon gång senare i livet vill föda barn också bör vara försiktiga, just eftersom gifterna blir kvar i kroppen.

– Upp till 18 års ålder ska man vara försiktig, likaså alla flickor och kvinnor som någon gång vill bli gravida, säger Vendela Roos, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Hormoner och emalj

Hög exponering av dioxin och PCB under foster- och amningsperioden kan påverka spermakvaliteten i vuxen ålder. Studier har också indikerat att nyföddas hormonnivåer och födelsevikt kan påverkas och att barnets motoriska och kognitiva utveckling störs. Även tandemaljen kan påverkas.

Tyvärr lär uppmaning om att vara försiktig med fiskkonsumtionen återkomma många år framöver.

– Halterna av dioxiner och PCB sjunker, men det går förskräckligt långsamt. Sedan kommer tyvärr nya gifter ut i miljön, som PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser, reds anm). Den hamnar också i en del fisk. Så jag tror tyvärr att råden kommer att bli kvar i många år, säger Vendela Roos.

Fakta: Surströmming

Surströmming är sill/strömming som saltats lätt och därefter fått jäsa. Den framställs vid Norrlandskusten och förpackas i konservburkar, av vilka årets produktion traditionellt börjar säljas tredje torsdagen i augusti.

Surströmming var vardagskost för bönderna vid Bottenviken och användes mycket som matsäck.

Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.

Källa: NE

Fakta: Surströmming

Barn, ungdomar, gravida, de som vill bli gravida längre fram i livet samt ammande bör inte äta dessa fiskar mer än två-tre gånger per år.

Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas.Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.Vildfångad sik från Vänern och VätternVildfångad röding från Vättern

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons