Annons
Nyheter

Unga i Uppsala vill ha hjälp att lämna gängen

Uppsala har skakats av flera våldsdåd på kort tid. Stadens ungdomsjour vittnar nu om att allt fler barn och ungdomar vill lämna den gängkriminella miljön, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Brott • Publicerad lördag 09:39
Uppsala ungdomsjour vittnar om att allt fler barn vill lämna den gängkriminella miljön. Arkivbild.
Uppsala ungdomsjour vittnar om att allt fler barn vill lämna den gängkriminella miljön. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

– Vi har sett ett ökat önskemål om att få stöd de senaste dagarna, säger Hilde Wiberg, chefen för Uppsala ungdomsjour, till SVT.

Jouren jobbar med unga kriminella mellan 16-29 år som vill lämna och få hjälp med en livsstilsförändring. Alla som sträcker ut handen ska få stöd, säger Wiberg, och förklarar att arbetet handlar om att "bygga en relation" med en ungdom som inte längre har förtroende för vuxenvärlden eller myndigheter.

Även för yngre

Annons

Även om åldersgränsen är 16 år står ungdomsjouren till förfogande även för de som är yngre.

– Är man så pass ung så kan man vända sig till skolan och be att få tala med någon från socialtjänsten.

Upsala Nya tidning rapporterar dessutom att flera skolor i staden saknar elever. Enligt flera olika källor till tidningen misstänker kommunen att familjerna flytt staden på grund av en extrem hotbild. Olof Oskarsson, skolområdeschef i Uppsala, vill inte kommentera uppgifterna:

– Uppgifter om elevers frånvaro hanterar vi med sekretess. Men på ett generellt plan kan jag ju säga att om det är så att om vi har elever som lämnar Uppsala eller landet på grund av gängkonflikter så är det fruktansvärt. Det här är en samhällssituation som är helt horribel, säger han till UNT.

Våldsvåg

Förra veckan sköts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftade senare att hon var mamma till en gängkriminell man. Några dagar senare avlossas skott mot en bostad i stadsdelen Stenhagen. Ingen skadas.

I tisdags sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i en trappuppgång i Sala backe. Natten mot onsdag inträffar en ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons