Annons
Nyheter

Ungern skjuter upp Natobeslut – igen

Sverige och Finland ser ut att få vänta minst ett par veckor till på att Ungern ska ge grönt ljus till Natomedlemskap. Omröstningen i det ungerska parlamentet skjuts upp igen.
Nato • Publicerad 14 mars 2023
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han rekommenderat sitt parti att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Det är den ungerska tidningen HVG som skriver om att tidsplanen ändrats. Tidigare har beskedet från Ungern varit att ett beslut ska kunna fattas runt den 21 mars. Men nu ställer parlamentet in hela nästa veckas session, enligt tidningen.

I ett brev som skickats från vice premiärministern Zsolt Semjén uppmanar regeringen parlamentet att flytta nästa veckas session till sista veckan i mars respektive första veckan i april. Orsaken som anges är att det fortfarande pågår förhandlingar med EU-kommissionen, vilket bland annat påverkar beslut om landets budget. Omröstningen om Nato nämns inte alls i brevet.

Fryst miljardstöd

Annons

EU-kommissionen har fryst miljarder i stöd till Ungern till dess att landet genomför reformer för att komma åt korruption och brister på det rättsliga området.

Premiärminister Viktor Orbán har flera gånger uppmanat sitt parti Fidesz att ge grönt ljus till Sverige och Finland. Fidesz sitter på runt två tredjedelar av stolarna i parlamentet och partilinjen brukar hållas strikt.

På senare tid har det dock hörts kritiska röster och i förra veckan var en delegation från det ungerska parlamentet på besök i Sverige.

Kritiserade politiker

Även om ledamöterna kritiserade svenska politiker för att sprida lögner om landet, höll man fast vid att man ska godkänna Sverige och Finland.

För att Sverige ska kunna bli fullvärdig medlem i Nato måste försvarsalliansens samtliga 30 medlemsländer ratificera anslutningsprotokollet. Hittills har 28 länder gjort det, bara Ungern och Turkiet återstår.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons