Annons
Nyheter

Ungt par dansade i Iran – får tio års fängelse

Ett ungt par dansade utomhus i Iran och ett filmklipp på dansen blev viralt. Nu har båda dömts till fängelse i tio år.
Iran • Publicerad 2 februari 2023
Människor i USA demonstrerar mot iranska regimen i solidaritet med demonstranterna i Iran. Arkivbild.Foto: Nathan Howard/AP/TT

Klippet visar Astiyazh Haghighi och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi, båda i yngre 20-årsåldern, dansande framför Azaditornet i Teheran i höstas. Det är förbjudet för kvinnor att dansa på offentlig plats i Iran och Haghighi bär ingen slöja i klippet som har setts som en symbol för motståndet mot regimen.

Tidigt i november greps paret sedan klippet på deras romantiska dans blivit viralt.

Annons

Nu har en domstol i Teheran dömt dem till fängelse i tio år och sex månader, enligt människorättsorganisationen HRANA i USA.

Paret som hade många följare på sociala medier dömdes för att ha "uppmanat till korruption och offentlig prostitution" samt för "sammankomst med syfte att störa nationell säkerhet", uppger HRANA.

Källor nära familjen säger till människorättsorganisationen att paret hade nekats advokater under rättegången, liksom att de skulle släppas mot borgen.

Minst 14 000 människor har enligt FN gripits sedan protesterna i landet inleddes i september, efter att den unga kvinnan Mahsa Zhina Amini avlidit i moralpolisens förvar.

Bland annat har framstående journalister, filmmakare, jurister och aktivister gripits. Vissa har släppts mot borgen medan andra fortsatt hålls fängslade. Flera demonstranter har dömts till döden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons