Annons

Ukraina ställer in sig på ett långt krig

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov skriver i ett inlägg på Facebook att landet förbereder sig på ett utdraget krig, och att regeringen hoppas kunna beväpna en miljon människor, rapporterar .
Ukraina • Publicerad 13 maj 2022
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 12 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 12 maj.Foto: Johan Hallnäs

"Vi går in i en ny, utdragen fas av kriget. För att vinna den måste vi noggrant hushålla med våra resurser, undvika att begå misstag och rikta vår kraft på ett sådant sätt att fienden till slut krossas", skriver Reznikov i inlägget.

Reznikov tillägger att han är fokuserad på behovet av att beväpna "en miljon människor som ska möta fienden".

Annons

Den ukrainske försvarsministern varnar också för att "extremt tuffa veckor väntar" och att Ukraina behövde "enighet, sammanhållning, vilja och tålamod" under denna extremt svåra period.

Attack vid flod

Meddelandet från Reznikov kommer samma dag som nära 1 000 ryska soldater rapporteras ha dödats efter att Ukraina genomfört en attack vid floden Donets strax väster om orten Severodonetsk i Luhanskregionen i landets östra del.

Uppgiften kommer från det ukrainska försvarsdepartementet och har inte kunnat verifieras, men satellit- och drönarbilder från platsen visar en till synes omfattande förstörelse.

Ryssland har hittills inte kommenterat uppgifterna.

Vittnar om tryck

Händelsen beskrivs även i den dagliga lägesrapporten från Storbritanniens försvarsdepartement. Den ryska armén ska ha förlorat ett "betydande" antal pansarfordon i attacken som skedde när ryssarna försökte korsa floden med pontonbroar.

Man konstaterar också att försöket med att ta sig över floden vittnar om "trycket på ryska befälhavare att göra framsteg i operationerna i östra Ukraina".

Departementet skriver även att ryssarna har lagt "avsevärd kraft" på att omgruppera och försöka ta området kring Izium och Severodonetsk.

Inga framgångar

Britterna ser än så länge inga tecken på att denna strategiska omvändning inneburit några större framgångar:

"Ryska styrkor har misslyckats med att göra några betydande framsteg i östra Ukraina. trots att man koncentrerat sina styrkor i detta område efter att man dragit sig tillbaka och grupperat om enheter från Kiev och Tjernihiv", skriver man i lägesrapporten.

Vid den strategiskt viktiga Ormön i Svarta havet ska det militära lastfartyget Vsevolod Bobrov ha fattat eld efter att ha attackerats av ukrainska styrkor, uppger Serhiy Bratchuk talesperson för den regionala militären i Odessa, rapporterar Reuters.

Minst 100 barn dödade

Annons

Sedan invasionen den 24 februari har 570 sjukvårdsanläggningar förstörts i Ukraina, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt tal till nationen natten till fredagen.

Zelenskyj fördömde samtidigt attackerna som "idiotiska" och barbariska".

FN-organet Unicef rapporterar samtidigt att minst 100 barn har dödats i kriget i Ukraina bara under april månad.

Unicef-chefen Omar Abdi sade under FN:s säkerhetsråds möte på torsdagen att barn betalar ett oacceptabelt högt pris. Enligt Abdi har FN hittills kunnat bekräfta att 239 barn har dödats och minst 355 skadats sedan kriget startade, men att det troligtvis är många fler.

– Bara under den senaste månaden har FN bekräftat att nära hundra barn dödats, och vi tror att det faktiska antalet är betydligt fler, sade Omar Abdi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons