Annons

Upp till bevis för Netflix

Hur går det för Netflix och hur klarar bolaget den ökande konkurrensen på streamingmarknaden?
Frågorna är många. Svaren kommer i kväll.
Ekonomi • Publicerad 21 januari 2020
Netflix presenterar nya delårssiffror. Arkivbild.
Netflix presenterar nya delårssiffror. Arkivbild.Foto: Jenny Kane/AP/TT

Netflix är först ut av de stora amerikanska streamingjättarna att släppa bokslutssiffror. Intresset är stort med tanke på den utveckling som skett inom branschen den senaste tiden i kombination med Netflix egen utveckling.

2019 blev ett svagt år för bolaget där aktien steg marginellt samtidigt som USA-börserna i linje med övrig global utveckling steg kraftigt. Vid de två senaste delårsrapporterna har man heller inte nått marknadens förväntningar. Vid tredje kvartalet i oktober kunde man exempelvis bara redovisa 500 000 nya prenumeranter på den viktiga USA-marknaden när analytikers prognos i stället låg på 800 000.

Annons

Dessutom har nu flera aktörer, framförallt Disney och Apple, gett sig in på marknaden vilket skedde under förra hösten. Dagens rapport blir därför en tydlig indikation på hur Netflix står sig i konkurrensen av dessa.

Bolaget har nyligen meddelat att man höjer priset för sitt premiumabonnemang, detta samtidigt som exempelvis Apple och Disney försöker att konkurrera med låga priser. Ett abonnemang hos Apple kostar fem dollar, motsvarande cirka 50 svenska kronor. Hos Disney är priset cirka 70 kronor.

Analytiker har dock åter igen högt ställda förväntningar. Enligt en undersökning som bolaget Refinitiv gjort tror man på 30-procentig ökning gällande bolagets omsättning till drygt 5,4 miljarder dollar vilket skulle betyda en vinst på 0:54 dollar per aktie.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons