Annons

Verkstadsbolag tyngde börsen

Stockholmsbörsen backade på onsdagen i linje med ledande Europabörser. Det breda OMXS-indexet tappade 0,5 procent.
Bland sänkena fanns den rapporterande blöj- och näsdukstillverkaren Essity.
Börs • Publicerad 22 januari 2020
Stockholmsbörsen backade 0,5 procent. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade 0,5 procent. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hygienbolaget föll 5,0 procent. Essity höjde utdelningen och redovisade ett vinstlyft, men vd Magnus Groth flaggade samtidigt för prispress på mjukpapper för konsumenter.

Verkstadstungviktare som SKF och Volvo backade också, ned 2,5 respektive 2,1 procent. Även ståljätten SSAB hörde till förlorarna med en nedgång på 2,6 procent.

Annons

Indextunga Nordea gick ned 0,7 procent. Även övriga storbanker backade men något mindre: 0,1–0,5 procent.

Etikett- och förpackningstillverkaren Nilörns aktie rasade med 17,4 procent efter en vinstvarning. Rusade gjorde däremot Stillfront, upp 15,1 procent, sedan spelbolaget aviserat ett köp av en amerikansk konkurrent.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som liksom Essity redovisade bokslut med beslut om höjd utdelning, gick ned 0,1 procent.

På asiatiska börser var det uppåt under natten till onsdagen sedan Kinas hantering av det så kallade coronaviruset dämpat oron för en okontrollerad global spridning av viruset.

Men de europeiska storbörserna gick ned: CAC40-index i Paris 0,6 procent, FTSE100-index i London 0,5 procent och DAX-index i Frankfurt 0,3 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons