Annons
Nyheter

Uppföljningen brister trots självmordsrisk

Uppföljningen av patienter som vårdats på sjukhus efter att ha skadat sig själva kan vara en fråga på liv och död. Ändå görs uppföljning enligt riktlinjerna bara med lite mer än var tionde patient.
Sjukvård • Publicerad 8 februari 2023
Bland flickor i åldern 12 till 15 år har andelen som fått vård på sjukhus efter att ha skadat sig själva ökat med hela 87 procent under en sjuårsperiod. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Om uppföljningen av de här patienterna vore bättre skulle förmodligen fler liv kunna räddas", säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Den här patientgruppen ska enligt riktlinjerna följas upp av den specialiserade psykiatriska öppenvården inom sju dagar efter utskrivning från sjukhus och då ska en strukturerad bedömning av suicidrisken göras.

Stärkt vårdkedja

Annons

Men under åren 2015–2021 följdes bara 13 procent upp av läkare inom den psykiatriska öppenvården inom en vecka, 22 procent inom två veckor och 33 procent inom fyra veckor.

I vissa fall kan patienterna har följts upp av andra läkare, konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport. Men Ylva Ginsberg anser att det finns behov av en stärkt vårdkedja för de här patienterna.

Drygt 60 000 personer fick vård på sjukhus efter avsiktligt självdestruktiva handlingar under åren 2015–2021. Av dessa begick cirka tre procent självmord inom ett år efter att de blivit utskrivna.

Fler kvinnor och flickor

Av dem som får vård efter att avsiktligt ha skadat sig själva är cirka 60 procent flickor eller kvinnor. Andelen i befolkningen som får vård av denna anledning har legat på en stabil nivå under de sju åren, men bland flickor i åldern 12 till 15 år har andelen ökat med hela 87 procent.

Särskilt uttalad var ökningen under 2021 och oftast handlade det om förgiftningar med läkemedel eller andra substanser.

"Resultaten visar sammantaget ett stort behov av en betydligt bättre och snabbare uppföljning av patienter som vårdats efter att ha försökt skada sig själva, både på kort och längre sikt", säger Ylva Ginsberg.

Fakta: Stöd vid självmordstankar

Både för den som har självmordstankar och för den som stöttar kan det vara en bra början att kontakta en stödlinje eller telefonjour.

Här finns personer som kan ge råd om hur du ska komma vidare och vart du kan vända dig om du behöver mer hjälp.

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp och information:

Barn och ungdomspsykiatrin : Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Bris : Ring, mejla eller chatta. Telefon 116 111.

Jourhavande präst : Chatt eller telefon 112.

Jourhavande medmänniska : 08-702 16 80.

Mind : 90 101.

Källa: 1177.se med flera

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons