Annons
Nyheter

Uppgången fortsätter för landets besöksnäring

Turism • Publicerad 14 augusti 2021
Den svenska turistnäringen hade 30 procent fler gästnätter i juni i år jämfört med i juni i fjol.
Den svenska turistnäringen hade 30 procent fler gästnätter i juni i år jämfört med i juni i fjol.Foto: Anders Bjurö/TT

I juni var antalet gästnätter i Sverige generellt 30 procent fler än samma månad förra året, enligt siffror från Tillväxtverket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Men hur fort återhämtningen går runt om i landet skiljer sig stort. Tappet är större i storstäderna, medan andra län nästan är tillbaka på samma nivåer som före pandemin.

Annons

Starkast återhämtning hade Gotland, där antalet besöksnätter i juni var 90 procent av nivån 2019. Även Halland klarade sig bra i juni.

– Hallands län hade inte ett lika stort tapp av gästnätter under juni förra året, vilket kan förklaras med att det är ett campinglän. Även de låg på cirka 90 procent av nivån 2019, säger Jimi Löfman, analytiker på Tillväxtverket, om årets siffror, till Ekot.

Utvecklingen är stark också i storstadsregionerna, men där märks det fortfarande att de utländska besökarna är färre och att det inte är lika många stora evenemang som innan pandemin, enligt Jimi Löfman.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons