Uppgift: Knivmannen i Paris hade IS-filmer

Frankrike • Publicerad 7 oktober 2019
Fyra poliser höggs till döds på polisstationen i Paris. Arkivbild.
Fyra poliser höggs till döds på polisstationen i Paris. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Nya uppgifter om knivmannen som gick till attack på en polisstation i Paris sipprar fram i franska medier. rapporterar att utredare har hittat ett USB-minne vid en genomsökning av mannens bostad, och att det innehöll propagandafilmer från den terrorstämplade jihadistgruppen IS.

I torsdags dödade den 45-årige it-teknikern fyra poliser med en kökskniv innan han sköts till döds. Mannen jobbade som it-tekniker på polishuset. Dådet utreds som ett möjligt terrorbrott.

USB-minnet innehöll även adresser och personuppgifter om tiotals kollegor till mannen, enligt källorna. Utredarna försöker nu ta reda på om mannen haft för avsikt att dela uppgifterna med en tredje part, eller om han haft något annat syfte med att spara dem.

En av mannens kollegor säger till tidningen att de nya uppgifterna ger "kalla kårar längs ryggraden".

– Han hade en av de högsta behörighetsnivåerna inom polishuset. Med andra ord hade han möjlighet att veta allt eller nästan allt om poliserna som han regelbundet befann sig i närheten av, säger kollegan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.