Annons
Nyheter

Trump utreds för brott mot spionerilagar

De dokument som rör veckans husrannsakan mot USA:s förre president Donald Trump har offentliggjorts, och alla papper har släppts.
Enligt dokumenten kan Trump ha brutit mot tre federala lagar, bland annat delar av spionerilagen.
USA • Publicerad 12 augusti 2022
Flygvy över Mar-a-Lago, tagen på onsdagen.
Flygvy över Mar-a-Lago, tagen på onsdagen.Foto: Steve Helber/AP/TT
Ett av de kvitton på beslagtaget material som Trumps advokater fick av FBI efter veckans husrannsakan.
Ett av de kvitton på beslagtaget material som Trumps advokater fick av FBI efter veckans husrannsakan.Foto: Jon Elswick/AP/TT

Ett dussintal mappar med hemligt material och sammanlagt 40 lådor dokument. Det är vad FBI fick med sig efter sin husrannsakan i Donald Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago tidigare i veckan.

Under fredagen beslutade en domare i Florida att alla dokument som rör beslut om husrannsakan ska släppas, ett antal av dem kan dock censureras.

Annons

De första dokumenten som släppts visar enligt nyhetsbyråer att själva anledningen till razzian inte bara var att expresidenten tagit med sig dokument och en rädsla att han skulle förstöra flera av dem, och obstruera utredningen mot honom, utan att Trump även är misstänkt för att ha brutit mot spionerilagar.

"Topphemligt"

Trump ska vara under utredning för brott mot tre federala lagar, varav den allvarligaste faller inom spionerilagen. Han anklagas inte för spioneri, utan för att ha samlat, spritt eller förlorat hemligstämplat material.

Andra brott han misstänks för är att ha gömt, förstört eller flyttat mindre hemliga dokument och för att ha förstört, förvanskat eller ändrat på handlingar som rör federala utredningar.

Exakt vad dokumenten rör eller varför de är hemligstämplade framgår inte av de papper som släppts. Dokumenten var i flera fall märkta topphemligt och "enbart avsedda att vara tillgängliga i specifika myndighetsfaciliteter". Några av dem ska ha varit märkta "Frankrikes president", skriver The Wall Street Journal.

Men allt var inte topphemligt, bland det som nu finns i FBI:s förvar finns den order om benådning av sin vän Roger Stone, som Trump skrev under 2020. De ska även ha tagit en pärm med fotografier och handskrivna lappar.

Trump själv hävdade på fredagen att han hävt de tidigare hemligstämplingarna. Det kan han enligt lagen dock inte göra. Avgående presidenter kan häva statusen, men den makten försvinner när de lämnar Vita huset.

Högt allmänintresse

Beskeden under fredagskvällen, svensk tid, kommer efter att justitieminister Merrick Garland på torsdagen bekräftat att han personligen godkänt tillslaget. Han betonade att ett beslut om ett tillslag inte fattas lättvindigt.

Med argumentet att fallet har "mycket stort allmänintresse" bad Garland domaren Bruce Reinhart i Florida att släppa på sekretessen såvida Trump inte motsatte sig detta.

Flera amerikanska medier noterar dock att Trump själv hade kunnat släppa informationen när han ville, hans advokater har i dagar haft en kopia på ordern om husrannsakan och ett kvitto på alla dokument och annat material som beslagtogs.

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Annons

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men Trump tog dem i stället till Mar-a-Lago.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons