Uppgift: Öppning för uppskjuten brexit

Storbritanniens regering kommer att be om ytterligare förlängning av brexit om ett avtal inte har nåtts senast den 19 oktober, visar rättsliga dokument från regeringen.
Premiärminister Boris Johnson har tidigare gett motsägelsefulla besked i frågan.
Storbritannien • Publicerad 4 oktober 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Boris Johnson har lovat att landet ska lämna EU när den nuvarande förlängningstiden går ut den 31 oktober, med eller utan avtal. Men i början av september klubbades en lag igenom som gör att han blir tvungen att begära en förlängning.

Samtidigt som Johnson har sagt att landet ska lämna EU den sista oktober, även om det inte finns något avtal, har han också sagt att han kommer att följa lagen.

Hans motståndare hyser misstankar om att han kommer att försöka hitta någon sorts laglig väg att pressa EU till att vägra acceptera en begäran om förlängning.

Dokumentet, som BBC har tagit del av, till har lämnats in till en skotsk domstol där brexitmotståndare försöker tvinga Johnson att följa den nya lagen. I skrivelsen står att Johnson har accepterat att han kan bli förpliktad att skicka ett brev till EU och be om förlängning.

"Om inget av de villkor som anges är uppfyllda kommer han att skicka ett brev som angett i schemat senast den 19 oktober", står det i dokumentet som juristen Jo Maugham har lagt upp på .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.