Annons
Nyheter

Uppgifter: Flyg från Irak till Minsk pausas

Flygningar från Irak till Belarus huvudstad Minsk pausas i tio dagar för att minska migrationsvågen till Litauen, enligt uppgifter till den litauiska nyhetsbyrån .
Litauen • Publicerad 5 augusti 2021
Flygplan från Iraqi Airways. Arkivbild.
Flygplan från Iraqi Airways. Arkivbild.Foto: Karim Kadim/AP/TT

Litauen hävdar att Belarus flyger in migranter – många av dem från Irak – och hjälper dem att korsa gränsen i syfte att pressa Litauen och EU, som har satt in sanktioner mot president Aleksandr Lukasjenko.

Hittills i år har över 4 000 personer korsat gränsen till EU-landet Litauen illegalt, jämfört med 81 personer under 2020, enligt litauiska myndigheter.

Annons

EU ska ha förhandlat med Bagdad om att skära ned på antalet flygningar från Irak till Minsk för att minska trycket vid gränsen.

– Vi har hört från flera källor att flygningarna är inställda de kommande tio dagarna, säger EU:s Irakambassadör Martin Huth till BNS.

– Det verkar som att detta har gått ut från Iraqi Airways till samtliga resebyråer i landet, fortsätter Huth, som tillägger att han ännu inte fått någon officiell bekräftelse från det irakiska flygbolaget.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson känner till uppgifterna.

– Jag vågar inte bekräfta dem men hoppas att de stämmer. Irak har utökat flygen till Belarus kraftigt den senaste tiden, säger Ylva Johansson till TT.

Iraqi Airways ska ha planerat att starta flygningar till Minsk från de irakiska städerna Basra, Erbil och Sulaymaniyah.

– I och med att Lukasjenko gjort det enkelt att komma in i Belarus och få visum ökar efterfrågan både från privatpersoner och från ligor som tjänar pengar på att få in människor i EU, säger Ylva Johansson.

Den irakiska regeringen tillsatte enligt Martin Huth i tisdags en kommitté som ska undersöka anklagelserna om smuggling av irakiska migranter till Litauen via Belarus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons