Annons

Piratlarm på danskt fartyg utanför Nigeria

Nigeria • Publicerad 14 februari 2020
Ett av danska Mærsks containerfartyg har kapats utanför Nigeria, enligt medieuppgifter. På bilden ett annat av rederiets fartyg. Arkivbild.
Ett av danska Mærsks containerfartyg har kapats utanför Nigeria, enligt medieuppgifter. På bilden ett annat av rederiets fartyg. Arkivbild.Foto: Domenico Occhipinti/AP/TT

Ett danskägt containerfartyg misstänks ha blivit bordat utanför Nigerias kust.

Besättningen har larmat om att två mindre fartyg närmat sig det och sjötrafiksajter visar att containerfartyget, som heter Maersk Tema, på fredagsmorgonen stannade till drygt 30 landmil utanför kusten.

Annons

Enligt branschnyhetssajten Tradewinds är det pirater som stoppat containerfartyget. Rederiet som chartrar fartyget, tyska Schulte, avvaktar dock med att slå fast vad som har hänt.

– Vi kan meddela att två små fartyg närmade sig skeppet. . . på fredagsmorgonen i Guineabukten. Besättningen på skeppet noterade att de två fartygen försökte närma sig och följde nödproceduren för sådana situationer, säger Dustin Eno vid Navigate Response, en organisation som hanterar kriskommunikation åt stora rederier.

Maersk Tema är ett 255 meter långt fartyg som byggdes 2015, med möjlighet att frakta upp till 5 380 containrar.

Rederibranschen har de senaste månaderna varnat för ökade risker för handelsfartyg som färdas vid Västafrika, särskilt nära Nigeria.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons