Annons
Nyheter

Upprorsminnen väcker nya protester i Myanmar

Myanmar • Publicerad 8 augusti 2021
Studenter under protester i Rangoon i juli. Arkivbild.
Studenter under protester i Rangoon i juli. Arkivbild.Foto: AP/TT

Protester mot militärjuntan i Myanmar hålls på flera platser runt om i landet under söndagen, på årsdagen av en prodemokratisk resning 1988.

Situationen har varit turbulent sedan militärkuppen i februari i år då landets civila ledare Aung San Suu Kyi avsattes. Hundratals människor har dödats då generalerna försökt slå ner de folkliga protesterna mot juntan.

Annons

Men proteströrelsen har fortsatt genomföra manifestationer, ofta i form av hastiga sammankomster på offentliga platser. Flera sådana blixtdemonstrationer genomfördes under söndagen runt om i storstaden Rangoon till minne av de massiva protester 1988 då Aung San Suu Kyi trädde fram som folklig ledare. Protesterna kvästes till slut av militären som öppnade eld mot demonstranter och fängslade tusentals.

– Vårt land offrade mycket 1988, många människor dödades. Men diktaturen är fortfarande vid liv, säger Ko Sai Win som deltog i en protest under söndagen i staden Mandalay.

– Den ligger som en mörk skugga över vårt land.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons