Annons
Nyheter

Uppsala kallar 16- och 17-åringar till vaccination

I dag börjar Region Uppsala att skicka kallelser till vaccination mot covid-19 till gruppen 16- och 17-åringar. Även 15-åringar som fyller 16 i år kommer att få en kallelse hem i brevlådan.
Coronaviruset • Publicerad 15 juli 2021
Region Uppsala börjar skicka kallelser till vaccination mot covid-19 till gruppen 16- och 17-åringar. Arkivbild.
Region Uppsala börjar skicka kallelser till vaccination mot covid-19 till gruppen 16- och 17-åringar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Ungdomarna födda 2005 eller tidigare kommer att erbjudas vaccination med en förbokad tid och plats både för dos ett och dos 2.

"Vi har i tidigare faser använt oss av förbokade tider och har sett att det har varit ett bra sätt att nå en hög vaccinationstäckning. Vi vill att så många ungdomar som möjligt ska hinna få sin första dos innan skolterminen sätter igång på gymnasierna och därför gör vi det enkelt för dem. De behöver inte själv ta initiativ till att boka sig, det är bara att infinna sig så får man sin vaccination", säger Inge Bruce, chefsläkare i Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Annons

Vaccinationerna kommer att utföras i de lokaler som nu används för covid-19-vaccinationer, med start den 9 augusti och det kommer inte att krävas något medgivande från vårdnadshavaren för dem som vill vaccinera sig.

"Vi är medvetna om att de flesta fortfarande har sommarlov och risken finns förstås att man är bortrest eller har ett sommarjobb som det är svårt att gå ifrån. Men eftersom vi har vaccinet vill vi komma igång så fort som möjligt", säger Inge Bruce.

Det var i slutet av juni som Folkhälsomyndigheten sänkte den rekommenderade åldersgränsen för vaccination från 18 till 16 år.

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. 150 ungdomar och barn har behövt sjukhusvård. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons