Annons
Nyheter

Uppsala: Värsta nationskrisen sedan 1700-talet

Coronaviruset • Publicerad 17 januari 2021
Valborgsfirande utanför Stockholms nation i Uppsala. Arkivbild.
Valborgsfirande utanför Stockholms nation i Uppsala. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Uppsalas studentnationer drabbas hårt ekonomiskt under coronapandemin. Inga fester, uthyrningar, pubar eller kaféer och därmed inga intäkter trots hyreskostnader.

Nu ber nationsföreträdare universitetet om sex miljoner kronor i stöd, skriver Upsala Nya Tidning.

Annons

– Så här illa har det inte varit för nationerna under mina 25 år som inspektor. Faktum är att vi nog får gå tillbaka till krigsår under 1700-talet för att hitta en så här tuff period för nationerna, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia och inspektor sedan 25 år på Gotlands nation, till UNT.

Nationerna går på reserver och lån de tagit med fastigheterna som säkerhet. Ännu står ingen på ruinens brant men 70–90 procent av intäkterna är borta, säger Magnusson.

Universitetet skjuter till pengar, men bara en tredjedel av vad nationerna begärt.

– Förstås är vi mycket tacksamma över det och över att universitetet förstår värdet av nationerna. Men det är inte tillräckligt. Vi blöder ordentligt, säger Magnusson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons