Annons
Nyheter

Trump skärper tonen mot Kina om Hongkong

President Donald Trump går till skarpt angrepp mot Pekings nya riktlinjer för Hongkong. Trump beordrar en revidering av Hongkongs speciella status gentemot USA.
USA/Kina • Publicerad 30 maj 2020
President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.
President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s president valde Vita husets rosenträdgård för ett riktat verbalt angrepp mot regeringen i Peking och de beslut som Folkrepubliken Kina fattat i veckan om Hongkong som har en särställning som speciell administrativ region inom Kina.

– Vi kommer att agera för att upphäva Hongkongs favoriserade ställning, säger Trump med hänvisning till amerikansk särbehandling av Hongkong i relation med Folkrepubliken Kina i stort, som varit en förutsättning för Hongkongs möjlighet att vara ett finansiellt centrum globalt.

Annons

– Våra åtgärder kommer att vara starka, våra handlingar meningsfulla, sade Trump utan att precisera en tidsplan eller vilka åtgärder som väntar.

Trump sade att han även gett direktiv om riktade restriktioner och sanktioner mot "vissa utländska medborgare från Kina" och att dessa inte ska få resa in i eller verka i USA.

I sitt korta framträdande, där Trump valde att inte svara på frågor, sade han också att nya åtgärder tas för att säkra och hemlighålla forskning på amerikanska universitet genom att stoppa medborgare från Kina som verkar på USA:s universitet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger källor inom regeringen att ett sådant beslut kan påverka mellan 3 000 och 5 000 kinesiska studenter på högre akademisk nivå.

I en första kommentar skriver den kinesiska statskontrollerade tidningen Global Times att Trumps agerande är "vårdslöst och godtyckligt".

Utspelet mot Kina gjordes i samband med att Trump meddelade att USA drar sig ur världshälsoorganisationen WHO och strax efter det att Trump talat med den brittiske premiärministern Boris Johnson om bland annat utvecklingen i Hongkong.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons