Annons
Nyheter

USA-börsen applåderade Feds räntebesked

Investerarna på Wall Street gav tummen upp för amerikanska centralbankens räntebesked – och reagerade genom att kasta sig på köpknappen.
Börs • Publicerad 1 februari 2023
Handlarna i börshuset i New York följde Jerome Powells presskonferens efter räntebeskedet.
Handlarna i börshuset i New York följde Jerome Powells presskonferens efter räntebeskedet.Foto: Seth Wenig/AP/TT

De ledande amerikanska aktieindexen låg på minus fram till dess att centralbanken Federale Reserve (Fed) meddelade den nya styrräntan, och till dess att Fedchefen Jerome Powell inledde sin efterföljande presskonferens.

Därefter gjorde två av dem en helomvändning med tydliga uppgångar. Breda S&P 500-index höjde sig 1,1 procent, tekniktunga och därtill räntekänsliga Nasdaqs kompositindex tog täten med en uppgång på 2,0 procent samtidigt som Dow Jones industriindex handlades i sidled.

Annons

Analytiker tolkar börsreaktionen som att investerarna tagit fasta på Jerome Powells uttalande om att arbetet med att tämja inflationen nu har börjat ge resultat, och att de därför vågar satsa på att kommande räntehöjningar blir lägre än tidigare befarat.

Bland vinnarna finns flera techbolag, däribland chiptillverkaren Nvidia som steg 6,8 procent. Även elbilstillverkaren Tesla steg kraftigt med en uppgång på 4,7 procent.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan backade efter Feds besked till 3,40 procent. Dessutom tappade dollarn i värde mot kronan – en dollar handlas för 10:33 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons