Annons
Nyheter

USA-delegation: Finns starkt stöd för Sverige

USA:s stöd för Sverige som Natomedlem är starkt, säger två kongressledamöter på besök i Stockholm.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att Sverige blir medlem till Vilnius, säger demokraten Rick Larsen.
Politik • Publicerad 4 april 2023
Sam Graves och Rick Larsen från USA:s kongress.
Sam Graves och Rick Larsen från USA:s kongress.Foto: Jessica Gow/TT

Försvarsminister Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tog på tisdagen emot en delegation med amerikanska kongressledamöter.

– Vi är här för att visa vårt stöd för Sveriges medlemskap i Nato, säger republikanen Sam Graves, ledamot i USA:s representanthus.

Annons

USA och Sverige har varit nära partner i många år och Graves säger att han är övertygad om att Sverige kommer att få gå med i Nato.

– Vi uppmanar Turkiet att ratificera. Under tiden arbetar USA beslutsamt för Sverige och gör allt vi kan för att avvärja vilka hot som än uppstår.

Stöd över partigränserna

Rick Larsen, demokratisk ledamot av representanthuset, säger att det finns ett starkt stöd över partigränserna för ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi ska gratulera Finland i dag. Och vi ser alla fram emot Sverige som den 32:a medlemmen.

De båda kongressledamöterna tycker att det vore bäst om Sverige blev ratificerat till Natos toppmöte i Vilnius i juli.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att Sverige blir medlem till Vilnius. Det är ännu viktigare att Turkiet och Ungern agerar dessförinnan, eftersom det visar deras åtagande gentemot alliansen, säger Rick Larsen.

– Om Turkiet och Ungern inte agerar före Vilnius så skickar det ett starkt budskap till Ryssland.

Båda kongressledamöterna räknar med att Ungern släpper sitt motstånd så fort Turkiet gör det.

Trump 2024?

På frågan på vilket sätt kongressen kan sätta press på Turkiet svarar Larsen att det görs främst genom Natos parlamentariska församling.

Ingen av dem vill svara på frågan vad som skulle hända med Nato om Donald Trump blir USA:s president igen 2024.

Annons

– Jag ser inte att något ändras i stödet för Sverige att gå med i Nato. Det är spekulationer från min sida, men jag ser inte att det ändras, säger Sam Graves.

De två kongressledamöterna ingick i en större delegation från kongressens utskott för transport och infrastruktur på besök i Europa.

TT: Vad har mötet för betydelse?

– De samlades här för att understryka det starka stödet från både demokrater och republikaner för den svenska Natoansökan. Det är klart att det är en viktig signal från USA för att Sverige ska bli fullvärdig Natomedlem, säger försvarsminister Pål Jonson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons