Annons

USA drar in Afghanistanbistånd

Afghanistan/USA • Publicerad 24 mars 2020
USA utrikesminister Mike Pompeo, här med Abdullah Abdulla i en bild från måndagen.
USA utrikesminister Mike Pompeo, här med Abdullah Abdulla i en bild från måndagen.Foto: AP/TT

USA tar bort en miljard dollar i bistånd till Afghanistan i år, och säger att man drar tillbaka ytterligare en miljard nästa år.

Orsaken är att två rivaliserande ledare – Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla – som båda svurit presidenteden, inte lyckas komma överens.

Annons

USA:s utrikesminister Mike Pompeo var i Kabul på måndagen för att pressa ledarna, utan resultat.

I skarpa ordalag kritiserar Pompeo de två:

"Deras misslyckande har skadat de amerikansk-afghanska relationerna och, sorgligt nog, vanhedrar de afghaner, amerikaner och koalitionspartner som offrat sina liv och egendom i kampen för att bygga en ny framtid för det här landet", säger Pompeo i ett uttalande.

Efter mötet i Kabul stannade Pompeo till i Qatar där han träffade tre talibanska ledare. Enligt Pompeo står talibanerna fast vid en överenskommelse med USA om att inte anfalla de amerikanska styrkorna.

– De har åtagit sig att minska våldet och de har till stor del gjort det, sade Pompeo till journalister ombord på sitt flygplan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons