Annons
Nyheter

USA firade nationaldag och covidframgångar

Joe Biden höll sin hittills största fest som president när han firade USA:s nationaldag. Men det handlade lika mycket om att fira framgångarna i kampen mot pandemin.
USA • Publicerad 5 juli 2021
Fyrverkerier ovanför några av Washington DC:s landmärken.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Joe Bidenmed frun Jill Biden tittar på fyrverkerierna tillsammans med barnbarnen Finnegan Biden och Naomi Biden.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Biden har sedan tidigare siktat in sig på självständighetsdagen som en tidpunkt för att markera ett slags början på slutet av pandemin.

– För 245 år sedan förklarade vi vår självständighet från en avlägsen kung. I dag är vi närmare än någonsin från att förklara vår självständighet från ett dödligt virus. Därmed inte sagt att kampen mot covid-19 är över. Vi har massor med jobb kvar att göra, sade presidenten i ett tal.

Fyrverkerier och tal

Annons

Omkring tusen gäster deltog i Vita huset, och kunde betrakta fyrverkerier ovanför grönområdet National Mall. Antalet gäster är det största hittills vid någon tillställning som Joe Biden stått som värd för sedan han tillträdde som president i början av året.

Vita huset har signalerat att firandet är ett tecken på att USA är på väg att återvända till ett normalläge. Många av gästerna – bland annat vårdpersonal och militärer – hoppade över munskyddet, och tog för sig av den uppdukade buffén.

Mål nåddes inte

Biden betonade flera gånger att pandemin inte blåst över. Utbrott av den smittsamma deltavarianten oroar exempelvis. Och det mål som presidenten satt upp, om att 70 procent av den vuxna befolkningen skulle ha fått sin första vaccinspruta på nationaldagen, nåddes inte. På söndagskvällen låg siffran på cirka 67 procent, där det är stora skillnader mellan olika delstaters framgångar.

Fler än 600 000 personer har avlidit med covid-19 i USA. Antalet nya patienter som skrivs in är dock en bråkdel sedan toppnivåerna i januari.

– Vi vill aldrig någonsin igen vara där vi var på dagen för ett år sedan, sade Biden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons