Annons

USA kräver ryskt frisläppande av journalist

Ryssland • Publicerad 2 april 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken.Foto: Andrew Harnik/pool via AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken har ringt upp sin ryske kollega Sergej Lavrov och framfört ett skarpt krav på att den amerikanske journalisten Evan Gershkovich omedelbart frisläpps.

Gershkovich bevakar Ryssland för den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Han greps i onsdags av den ryska säkerhetstjänsten FSB och anklagas för spioneri.

Annons

USA "uttryckter djup oro över Rysslands oacceptabla frihetsberövande", skrev amerikanska utrikesdepartementet och krävde att Gershkovich omedelbart släpps fri.

Lavrov svarade enligt hans talesperson att "en domstol kommer att avgöra hans framtida öde". Dessutom tyckte Lavrov att USA skulle "sansa sig" i kommentarerna om fallet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtal mellan de två utrikesministrarna är högst ovanliga sedan Ryssland inledde angreppskriget mot Ukraina.

Enligt amerikanska UD talade de två om vikten av att diplomater kan utföra sina arbete. Blinken framförde också krav på att den amerikanske medborgaren Paul Whelan, som frihetsberövats i Ryssland, friges.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons