Annons
Nyheter

USA och Japan satsar på geotermisk energi

En grön energirevolution för Japan. Det scenariot målas upp av en ny överenskommelse om geotermisk kraft, alltså energi ur jordskorpans värme.
Energi • Publicerad 16 april 2023
Heta källor, som här i Beppu, Japan, är ett tecken på potential för geotermisk energi. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

USA och Japan enades i samband med G7:s energi- och miljöministermöte i staden Hokkaido i helgen om att gemensamt satsa på geotermisk utveckling. Detta går hand i hand med grön energi som sol och vind, framhöll USA:s energiminister Jennifer Granholm.

– Möjligheterna för havsvindkraft är enorma, och detsamma gäller geotermiskt. Vi är väldigt glada för att ha Japan som partner i detta, säger hon.

Annons

Om det geotermiska klassas ihop med sol-, vind- och vattenkraft kan Japan i framtiden få 90 procents grön energi, enligt en studie från Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien.

Japans vulkaniska övärld anses ypperligt lämpad för geotermiska satsningar. Även USA har många områden, till exempel Hawaii, där tekniken passar bra.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons