Annons

USA öppnar för samtal med Iran

USA:s FN-ambassadör skriver till organisationen att det var självförsvar att döda Qassem Soleimani. Men i samma brev skriver ambassadör Kelly Craft också att USA är berett att inleda förhandlingar med Iran.
Iran/USA • Publicerad 9 januari 2020
USA:s president Donald Trump och landets FN-ambassadör Kelly Craft. Bild från december 2019.
USA:s president Donald Trump och landets FN-ambassadör Kelly Craft. Bild från december 2019.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Kelly Craft, USA:s ambassadör till FN, har i ett brev till säkerhetsrådet förklarat USA:s agerande kring attacken mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Hon skriver där att det var "nödvändigt" att döda Soleimani för att skydda amerikansk personal och intressen i Mellanöstern.

Annons

Craft skriver vidare att USA är redo att förutsättningslöst inleda förhandlingar med Iran, "med målet att förhindra ytterligare fara för internationell fred och säkerhet eller upptrappning från den iranska regimen".

Ingen ny hämndattack

President Donald Trump aviserade under onsdagen inte någon ny hämndattack mot Iran, och sade att Iran valt att ta ett kliv tillbaka.

– Vilket är en bra sak för alla inblandade parter och en väldigt bra sak för världen. Inga amerikanska eller irakiska liv gick förlorade, sade Trump, som varnade för andra former av vedergällningar och uppmanar Nato att ta ett större ansvar i regionen.

Inga amerikaner skadades i attacken mot militärbaser i Irak under natten till onsdag. Vissa bedömare tror, och militära källor i väst uppger, att Iran avsiktligt undvek att döda amerikaner i attackerna. Men Pentagons försvarschef Mark Milley tillhör inte dem.

Inga skadade efter nytt larm

– Jag tror, baserat på vad jag sett och vad jag vet, att de hade för avsikt att orsaka strukturella skador, förstöra fordon och utrustning och flygplan och att döda personal. Det är min egna personliga bedömning, säger han.

Uttalanden från Irans revolutionsgarde tyder dock på att hämnden på Soleimanis död ännu inte är tagen. Befälhavaren Abdulla Araghi talar om en "hård vedergällning" som kommer att drabba USA inom kort.

Sent på onsdagskvällen ljöd sirenerna i Bagdad på nytt. Två raketer slog ned i den irakiska huvudstadens så kallade gröna zon – det strängt bevakade område där regeringsbyggnader och utländska beskickningar finns. En Reuters-källa uppger att en av raketerna landade hundra meter från USA:s ambassad.

Kort därpå meddelade den irakiska militären att ingen hade skadats. Det är ännu oklart vilka som avfyrade dem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons