Annons

USA riktar nya sanktioner mot oligarken Usmanov

USA • Publicerad 12 april 2023
USA förstärker sanktionerna riktade mot den ryske oligarken Alisher Usmanov, (till höger) som anses ha mycket goda kontakter med president Vladimir Putin. Arkivbild.
USA förstärker sanktionerna riktade mot den ryske oligarken Alisher Usmanov, (till höger) som anses ha mycket goda kontakter med president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/Kreml pool via AP/TT

USA:s finansdepartement riktar nya sanktioner mot bland annat en rysk affärsman och en ryskkontrollerad bank i Ungern.

Beskedet från Washington DC på onsdagen innebär att sanktionerna förstärks mot den ryske oligarken Alisjer Usmanov, som tros vara en av Rysslands rikaste affärsmän. Han har redan fått uppmärksamhet sedan Tyskland beslagtagit hans lyxkryssare som låg i torrdocka i Hamburg.

Annons

Usmanov anses stå den ryske presidenten Vladimir Putin nära.

De nya amerikanska sanktionerna samordnas med brittiska sanktioner och ämnar förstärka försöken att stoppa bland annat teknikexport genom Usmanovs bolag.

De utökade sanktionerna riktas också mot ytterligare ett 20-tal individer och närmare 30 bolag.

Ett av de utpekade bolagen är en ryskkontrollerad bank i Budapest i Ungern. Bankens läge i ett EU-land "gör det möjligt för Ryssland att utöka underrättelseverksamhet i Europa", skriver det amerikanska finansdepartementet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons