Annons
Nyheter

USA-sanktioner mot Kinas ballongprogram

USA har svartlistat fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Pekings ballongprogram. Sanktionerna är ett svar på den misstänkta kinesiska spionballongen som USA sköt ner i förra veckan.
USA • Publicerad 11 februari 2023
USA:s federala polismyndighet FBI tar hand om resterna av den enorma kinesiska ballong som sköts ner över amerikanskt territorialvatten utanför South Carolinas kust.
USA:s federala polismyndighet FBI tar hand om resterna av den enorma kinesiska ballong som sköts ner över amerikanskt territorialvatten utanför South Carolinas kust.Foto: FBI/AP/TT

Sanktionerna gör det svårare för de kinesiska aktörerna att ta del av amerikansk teknikexport, och utgör en del av president Joe Bidens utlovade konsekvenser med anledning av Kinas misstänkta spionaktiviteter.

Sanktionerna befaras ytterligare förvärra den diplomatiska krisen mellan USA och Kina som nedskjutningen av en stor kinesisk ballong utanför South Carolinas kust lett till. Enligt USA var ballongen utrustad för att samla in underrättelseinformation, men Kina hävdar att det var en väderballong som hamnat ur kurs.

Annons

Som en följd sköts ett planerat besök i Kina av USA:s utrikesminister Antony Blinken upp.

Under fredagen sköt USA:s militär ner ännu ett objekt, i Alaska. Vita huset har inte klargjort vad det var för föremål, eller vem som ägde det.

Föremålet ska ha haft "storleken av en liten bil" och flög på en höjd om cirka 12 kilometer. Den amerikanska militären gjorde bedömningen att föremålet inte var bemannat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons