Annons

Demonstranter har lämnat USA-ambassad i Bagdad

Samtliga demonstranter som attackerat USA:s ambassad i Bagdad har lämnat området.
Tillbakadragandet kom efter sammandrabbningar där stenkastning besvarats med tårgas.
Irak • Publicerad 1 januari 2020
En amerikansk attackhelikopter släpper facklor för att visa sin närvaro över den amerikanska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad.
En amerikansk attackhelikopter släpper facklor för att visa sin närvaro över den amerikanska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad.Foto: Khalil Jenkins/ USA:s armé/AP/TT
En demonstrant viftar med en irakisk flagga framför USA:s ambassadbyggnader i Bagdad.
En demonstrant viftar med en irakisk flagga framför USA:s ambassadbyggnader i Bagdad.Foto: Khalid Mohammed

Polisen i den irakiska huvudstaden sade på onsdagseftermiddagen att samtliga demonstranter lämnat området. Beskedet kom efter nyårshelgens ställningskrig mellan proiranska demonstranter och säkerhetsstyrkor som skyddar den amerikanska ambassaden.

USA meddelade att all konsulär verksamhet i Bagdad stoppas till följd av oroligheterna.

Annons

"Alla konsulära ärenden för allmänheten stoppas tills vidare på grund av milisgruppernas attacker mot den amerikanska ambassadens område. Alla bokade möten ställs in. Amerikanska medborgare uppmanas att inte närma sig ambassaden", skrev den amerikanska representationen i Bagdad.

Protest mot flygangrepp

Protesten inleddes tisdagen, när tusentals ilskna demonstranter attackerade ambassaden i en protest mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i söndags.

Proteströrelsen, som leddes av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet. På onsdagsmorgonen drog sig demonstranter närmare ambassaden, tände eld på amerikanska flaggor och kastade sten mot byggnaden. De möttes av tårgas.

Milsgruppen Hashed al-Shaabi, vars anhängare deltog i ambassadprotesten, ombad då demonstranterna att skingra sig. Uppmaningen vann gehör på onsdagseftermiddagen.

USA skickar soldater

Efter händelserna på tisdagen flög USA snabbt in marinkårssoldater till ambassaden och fler soldater förbereds för att sättas in i området de närmaste dagarna. 750 soldater har lämnat Fort Bragg i USA, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Soldaterna har skickats till Kuwait och kommer sedan troligtvis att fortsätta till Irak, enligt AFP:s källor.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte "som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter".

Utöver de styrkor som redan skickats står ytterligare 4 000 soldater redo att åka, uppger källor för Reuters och AFP.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken och har varnat för vedergällning om någon amerikan dödas. Han säger sig däremot inte tro att det blir krig.

– Vill jag ha det? Nej, jag vill ha fred. Jag gillar fred. Och Iran borde vilja ha fred mer än någon annan, säger presidenten.

Kritik mot USA

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen i söndags och ytterligare 55 skadats. De totalt fem måltavlorna låg i både Irak och Syrien där milisen, som bland annat deltagit i strider mot terrorrörelsen IS, är verksam.

Annons

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och kastar skulden på USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet. "Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja", skriver han på Twitter.

Missnöjet med USA:s agerande har även fått Iran att kalla till sig en representant från den schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Syftet är enligt det iranska utrikesdepartementet att framföra kritik mot USA:s "krigsretorik".

Även Iraks regering har upprörts då man anser att de amerikanska anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och dessutom kränkt landets suveränitet.

USA får stöd av Frankrike, vars försvarsminister Florence Parly fördömer ambassadprotesterna och uttrycker sitt fulla stöd för landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons