Annons
Nyheter

USA sköt ner nytt föremål – "Stor som en bil"

Ett amerikanskt stridsflygplan har skjutit ner ett föremål över Alaska, uppger Vita huset, utan att uppge vad föremålet hade för syfte i luften.
USA • Publicerad 10 februari 2023
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.Foto: Susan Walsh

Det var president Joe Biden som beordrade militären att skjuta ner föremålet, enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd – med hänvisning till att föremålet utgjorde ett hot mot luftfartssäkerheten.

Amerikanska myndigheter har ännu inte klargjort vilket slags föremål det rör sig om. Men enligt Kirby ska föremålet ha varit mycket mindre än den gigantiska kinesiska luftballong som i förra veckan rörde sig över landet och som i lördags sköts ner utanför delstaten South Carolina.

Annons

– Vi vet inte vem som äger det, om det är statligt eller bolagsägt, säger Kirby om det aktuella föremålet.

Stor som en bil

Föremålet ska ha haft "storleken av en liten bil" och flög på en höjd om cirka 12 kilometer. Den amerikanska militären gjorde bedömningen att föremålet inte var bemannat.

Föremålet sköts ner i norra Alaska nära den kanadensiska gränsen och föll ner i vad de tror är iskallt eller isbelagt vattnet.

Kirby säger att USA förväntar sig kunna bärga vrakresterna eftersom föremålet föll ner inom landets territoriella yta, och eftersom förhållandena anses vara fördelaktiga.

Global ballongflotta

USA anklagar Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Den av USA misstänkta spionballongen som sköts ner i lördags fick allvarliga diplomatiska konsekvenser, då USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rör sig om en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte.

Kina beskyller USA för att ha överreagerat och för att ha brutit mot internationell praxis.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons