Annons

Flygstopp till Tripoli efter flygplatsräd

Tripolis enda fungerande flygplats har stängts sedan den bombats av krigsherren Khalifa Haftars styrkor. Det innebär ett totalstopp för flyg till huvudstaden och dess närområde.
Hjälporganisationen IRC säger till TT att stoppet kan leda till att hjälparbetare inte längre kan ta sig in i landet.
Libyen • Publicerad 8 april 2019
En satellitbild som visar flygplatsen Mitiga i östra Tripoli efter flygräden.
En satellitbild som visar flygplatsen Mitiga i östra Tripoli efter flygräden.Foto: AP/TT

– Vi har precis fått veta att flygplatsen i Tripoli, Mitiga, har bombats, säger Mina Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats till TT över telefon från Tunisiens huvudstad Tunis.

Internationella nyhetsbyråer bekräftar att den sista fungerande flygplatsen i Tripoli, Mitiga, belägen i stadens östra delar, har stängts sedan den bombats av stridsflyg. En talesperson för krigsherren Khalifa Haftars milis Libyens nationella armé (LNA) har bekräftat att den låg bakom flygräden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Samtidigt rapporterar Reuters att Haftars styrkor förlorat kontrollen över Tripolis numera nedlagda internationella flygplats söder om staden, där strider pågått under flera dagar.

Gränsen stängd

Mina Zingariello, som sitter fast i Tunis, har försökt ta sig till Tripoli i flera dagar. På söndagen ställdes hennes flyg till Misrata, öster om Tripoli, in – flygstoppet gäller även områdena runt huvudstaden.

Dessutom har gränsen mellan Libyen och Tunisien stängts, enligt Zingariello.

– Det är nu väldigt osannolikt att nya hjälparbetare kommer att kunna ta sig in. Vi har fortfarande ett team med 130 personer i landet, som arbetar för fullt, men det kommer att bli mycket svårt för nya hjälparbetare att ta sig in, säger hon.

Vill se vapenvila

Sedan krigsherren Khalifa Haftars offensiv inleddes i torsdags har minst 35 personer dödats och tusentals försatts på flykt.

EU:s utrikesministrar kunde inte enas om ett gemensamt uttalande under måndagens möte i Luxemburg, men det fanns konsensus kring behovet att omedelbart avbryta alla militära operationer inne i Libyen, enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

– Jag riktar en väldigt stark uppmaning till Libyens ledare, och särskilt till Haftar, om att direkt avbryta alla militära operationer och återgå till förhandlingsbordet under FN:s överseende, säger Mogherini enligt AFP.

Inför mötet sade Mogherini att en humanitär vapenvila måste implementeras fullt ut för att låta civila och skadade evakueras från Tripoli.

Ryssland manar till lugn

Liknande ord hördes dessförinnan även från USA:s utrikesminister Mike Pompeo som betonade att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

Från Ryssland, som tillsammans med Egypten och Förenade Arabemiraten ses som Haftars starkaste allierade, kom samtidigt maningar om lugn.

Annons

Khalifa Haftar har med sin milis LNA de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte.

LNA är en av flera miliser som har vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons