Annons
Nyheter

Amerikansk oro inför FN:s besök i Kina

USA:s utrikesdepartement uttrycker stor oro över FN:s stundande besök i Kina.
USA är också kritiskt till FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, som agerar för svagt gentemot Kina enligt departementet.
USA/Kina/FN • Publicerad 20 maj 2022
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Arkivbild.Foto: Sophie Garcia/AP/TT

USA befarar att FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, inte får möjlighet att besöka grupper som anses vara utsatta för förtryck.

Farhågor rör främst uigurer i regionen Xinjiang i västra Kina, där brutalt förtryck mot folkgrupper anses ha satts i system. USA:s regering har till och med betraktat Kinas förfarande som "folkmord".

Annons

UD:s talesperson Ned Price säger att han befarar att Kina inte låter Bachelet resa till regionen, eller få tillgång till uppgifter för att göra en oberoende granskning av läget.

– Vi har inga förhoppningar om att (Folkrepubliken) Kina kommer att garantera tillgång som behövs för att göra en fullständig, icke manipulerad bedömning av mänskliga rättighetsläget i Xinjiang, sade Price.

USA är också kritiskt mot Bachelet, då FN-organet inte offentliggjort en rapport om situationen i Xinjiang.

– (Hennes) fortsatta tystnad trots tydliga bevis om illdåd i Xinjiang och andra brott mot mänskliga rättigheter runt om i Kina är djupt oroande, fortsatte Price.

FN:s generalsekreterare António Guterres tog upp krav på att insyn i Xinjiang i ett samtal med Kinas ledare Xi Jinping i samband med OS i Peking.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons