Annons

USA: Hälften av Rysslands stridsvagnar borta

Ukraina • Publicerad 11 februari 2023
USA:s biträdande försvarsministern Celeste Wallander säger att hälften av Rysslands stridsvagnar troligen är förstörda eller tagna av Ukraina. Arkivbild.
USA:s biträdande försvarsministern Celeste Wallander säger att hälften av Rysslands stridsvagnar troligen är förstörda eller tagna av Ukraina. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Hälften av Rysslands stridsvagnar har troligen förstörts eller tagits av Ukraina. Det säger USA:s biträdande försvarsminister Celeste Wallander vid ett evenemang arrangerat av tankesmedjan Center for a New American Security.

Wallander angav inga exakta siffror för hur många stridsvagnar Ryssland förlorat under invasionskriget.

Annons

Beskedet från Wallander kommer inte långt efter att Ukraina fått besked om att de snart kommer att få stridsvagnar från väst.

Storbritannien har utlovat leverans av stridsvagnen Challenger 2 i mars och Tyskland, Polen och Kanada har lovat att skicka Leopard 2- stridsvagnar. Tyskland satsar på en första leverans i april.

Inom några månader väntas också 178 äldre stridsvagnar av Leopard 1-typ från Tyskland, Danmark och Nederländerna anlända till Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons