Annons
Nyheter

USA vill ha halvledarfabriker på hemmaplan

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Intel för samtal med Pentagon om att bygga en anläggning för tillverkning av tekniska komponenter i USA. Arkivbild.
Intel för samtal med Pentagon om att bygga en anläggning för tillverkning av tekniska komponenter i USA. Arkivbild.Foto: Richard Drew AP/TT

Trumpregeringen försöker få så kallade halvledartillverkare, som levererar tekniska komponenter till elektronik, att bygga nya fabriker i USA, uppger företrädare för två ledande tillverkare av datorkretsar och processorer.

Ett av företagen som utvärderar etablering av en ny fabrik i USA är Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), men något avgörande beslut är inte fattat enligt en talesperson.

Annons

Även amerikanska Intel för diskussioner med USA:s försvarsdepartement om hur man ska stärka landets inhemska tillgång till elektronisk utrustning och viktig teknik.

Intels vd Bob Swan skrev i slutet av mars ett brev till försvarsdepartementet där han uttryckte att han var villig att bygga en anläggning för att tillverka utrustning tillsammans med Pentagon.

"Detta är mer viktigt än någonsin tidigare, givet den osäkerhet som skapats i det rådande geopolitiska klimatet", skrev Swan i brevet.

Enligt uppgifter i tidningen Wall Street Journal ska TSMC föra samtal med storkunden Apple om att bygga en ny fabrik i USA.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons