Annons

USA:s Mnuchin om Thunberg: Är hon ekonom?

Greta Thunberg har åter blivit föremål för högt uppsatta amerikaners kommentarer vid Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos.
Klimat • Publicerad 23 januari 2020
Greta Thunberg i Davos.
Greta Thunberg i Davos.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
USA:s finansminister Steven Mnuchin. Bild från i förra veckan.
USA:s finansminister Steven Mnuchin. Bild från i förra veckan.Foto: Steve Helber/AP/TT

– Efter att hon studerat ekonomi på universitet kan hon komma tillbaka och förklara för oss, fortsatte Mnuchin när frågan om svenskans uppmaning till världsledare att agera på klimatförändringarna kom upp på en presskonferens.

USA:s president Donald Trump har tidigare beskrivit den 17-åriga klimataktivisten som en person som "måste ta tag i sina aggressionsproblem". I tisdags i Davos gick han till angrepp mot "domedagsprofeter" och "överdriven pessimism" i klimatdebatten, men utan att nämna Thunberg vid namn.

Annons

Och dagen därpå sade Trump att han gärna hade träffat Thunberg och sett henne tala – och att "Greta borde fokusera på andra länder" än det enligt Trump rena USA.

USA:s president, som tidigare gjort klimatskeptiska uttalanden, sade också att han inte anser att klimatförändringarna är en bluff. Mnuchin hävdade att USA:s inställning i klimatfrågan är missförstådd.

– Låt mig vara mycket tydlig: President Trump tror absolut på ren luft och rent vatten och att ha en ren miljö, sade han enligt Reuters.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons