Annons
Nyheter

Utbrott av kikhosta – spädbarn ska skyddas

Hälsa • Publicerad 7 maj 2020
Barn och kvinnor i barnafödande ålder i östra Blekinge erbjuds vaccination mot kikhosta efter ett lokalt utbrott av den smittsamma sjukdomen. Arkivbild.
Barn och kvinnor i barnafödande ålder i östra Blekinge erbjuds vaccination mot kikhosta efter ett lokalt utbrott av den smittsamma sjukdomen. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Efter ett utbrott av kikhosta i Jämjö i östra Blekinge erbjuds barn och kvinnor i området extra vaccination. Det är viktigt att stoppa spridningen, särskilt för att spädbarn ska skyddas mot smittan eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka, framhåller Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Hittills har ett 30-tal fall av kikhosta konstaterats sedan i februari. Förskolebarn och skolbarn samt deras föräldrar har drabbats. Detta trots att barnen redan är vaccinerade. Föräldrarna kan däremot tillhöra den grupp som inte vaccinerats, eftersom det var ett uppehåll i de allmänna vaccinationerna mot kikhosta under åren 1979–1996.

Vaccinationserbjudandet riktas till barn och kvinnor i barnafödande ålder i orterna Jämjö, Ramdala, Torhamn och Fågelmara samt på Sturkö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons