Annons

Ute ur Bachmut: Vi skulle ha lämnat tidigare

En bepansrad bil anlände till frontstaden Tjasiv Jar i östra Ukraina. Ur bilen klev människor, bland de sista civila som var kvar i angripna Bachmut, samt en hund och en katt.
– Vi skulle ha lämnat tidigare, upprepade Ljuba, en av de flyende. Hon säger det gång på gång, uppenbarligen chockad.
Ukraina • Publicerad 4 april 2023
Ljuba anlände på måndagen från Bachmut till Tjasiv Jar i östra Ukraina med sin chihuahua Margot. "Vi skulle ha lämnat tidigare" upprepade hon flera gånger.
Ljuba anlände på måndagen från Bachmut till Tjasiv Jar i östra Ukraina med sin chihuahua Margot. "Vi skulle ha lämnat tidigare" upprepade hon flera gånger.Foto: Genya Savilov/AFP/TT

Ryssland fortsätter angreppskriget och försöken att helt ta kontrollen över staden Bachmut, en gång hem för runt 70 000 invånare.

– Vi trodde aldrig att något sådant här skulle kunna hända, fortsätter Ljuba.

Annons

Hur många som var kvar i Bachmut på måndagen, när Ljuba och de andra lämnade staden för att sig till relativ säkerhet i Tjasiv Jar, var omöjligt för henne att säga.

– Vi befann oss i en källare. Vi har inte sett någon, säger hon.

Kolonner med stridsvagnar och pansarfordon anlände, åkte igen och återkom när AFP:s reporter på plats mötte Bachmuts flyende invånare.

Enligt ukrainska trupper är det svårt att säga hur många civila som fortfarande finns kvar i staden. Det finns uppgifter om allt från 1 000 personer till 5 000 personer.

Liten betydelse

Bachmut, som ligger i regionen Donetsk, anses ha ringa strategisk betydelse. Men på ett moraliskt plan har den blivit avgörande.

Ryssland och Kreml behöver en seger inför hemmaopinionen. De ryska paramilitära Wagnerstyrkorna sade på måndagen att de hissat den ryska flaggan i staden.

Ukraina sade att strider fortsätter.

Men Ljuba och de andra i Tjasiv Jar fick hjälp av ukrainska soldater att ta sig de knappa två milen från Bachmut, och nu längtar hon till staden Charkiv – "ju förr desto bättre".

– Bachmut är i krig, de skjuter, säger en soldat som hjälpt de flyende.

Tar sig in

En annan soldat, med lerstänk i ansiktet, säger att det var hans andra resa till Bachmut den senaste vecka för att rädda civila.

Annons

– De boende hade hoppats att det skulle bli okej. Men det pågår en strid om varje byggnad. Chansen att byggnader inte skadas är närmast noll, säger soldaten.

Soldaterna säger dock att de enkelt har tagit sig in i Bachmut och fnyser åt Wagnertruppernas påstående att man intagit staden.

– Det spelar ingen roll. Att resa en fana innebär inte att man har intagit staden. Läget är under kontroll. I vår sektor så har fienden försökt att gå till offensiv. Men de led stora förluster. Omkring 30 dödades. Så var det med det, och sedan har de inte försökt igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons