Annons
Nyheter

Utgivaren försvarar kritiserad rättegångsapp

Appen Prime crime som publicerar ocensurerade vittnesmål från rättegångar kan göra att ännu färre vill ställa upp i domstol, varnar åklagare och domare.
Tjänstens ansvariga utgivare avfärdar kritiken.
Rättsligt • Publicerad 5 februari 2023
Förhöret med den tilltalade ledaren för det kriminella Vårbynätverket har 180|000 visningar på Prime crimes Youtubekanal. Teckning från rättegången.
Förhöret med den tilltalade ledaren för det kriminella Vårbynätverket har 180|000 visningar på Prime crimes Youtubekanal. Teckning från rättegången.Foto: Johan Hallnäs/TT

"Syftet är helt enkelt att de som är intresserade och inte kan gå på rättegångar på plats men ändå vill höra ska kunna göra det", skriver Ellenor Sundqvist, ansvarig utgivare för Prime crime, i en mejlintervju med TT.

Ljudfilerna, som publiceras i appen bakom en betalvägg men även till viss del läggs ut öppet på Youtube, är oredigerade och Sundkvist medger att det inte finns något journalistiskt syfte med tjänsten.

Annons

"För oss så bygger det snarare på ett juridiskt intresse, en inblick i offentlighetsprincipen och förståelse för hur en rättegång faktiskt går till från början till slut", skriver hon.

"Används av jurister"

"Syftet är kanske inte att problematisera och granska, utan snarare en digital tjänst som tappar lite av sitt syfte om vi börjar redigera innehållet. Vi är ju ett väldigt smalt medium och det är till stor del advokater, jurister och journalister som lyssnar på oss", uppger hon vidare.

TT: Ni skriver ut namn på vittnen som hörs i rättegångarna, anser ni att ni visar tillräcklig hänsyn mot dem?

"Namnen på alla inblandade är inte sökbara på internet eftersom innehållet ligger i en app. I de fall ljudfiler publiceras någon annanstans brukar vi ta bort efternamn på vittnen. Inga adresser eller personnummer nämns i våra filer och vi lägger aldrig ut förundersökningsprotokoll eller domar med sån information. Vi anser att vi tar hänsyn i förhållande till lagstiftningen, och man kan alltid kontakta oss om man inte vill ha sitt namn med i appen".

TT: Hur ser du på risken att er tjänst kan leda till att färre vill vittna?

"Vi har själva talat med domare och advokater som är av en helt annan uppfattning", skriver Sundqvist.

Tar bort efternamn

Hon menar även att den som vill hitta vittnen i en rättegång kan göra det betydligt enklare med andra konkurrerande tjänster.

"Man hamnar inte på en 'sajt' utan på en låst app som ej är sökbar på internet. Det är många steg och väldigt mycket krångligare att först gissa om vi har den rättegången man söker efter för att sen leta fram den och sen därefter det eventuella vittnet", skriver Ellenor Sundqvist.

I fortsättningen kommer Prime crime även bara att publicera förnamn eller initialer på vittnen i appen, uppger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons