Annons

Utländska månggiften ska inte längre erkännas

Politik • Publicerad 15 januari 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Månggiften som skett utomlands ska inte kunna registreras i Sverige, föreslår regeringens utredare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker att det är bra. Ett stopp för månggiften är en viktig jämställdhetsfråga och för en feministisk regering är det en självklarhet att vi tar i det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Annons

I Sverige är det förbjudet att vara gift med flera personer samtidigt. Däremot betraktas månggiften som skett utomlands, om personerna saknar anknytning till Sverige, i dag som giltiga.

”Det är diskriminerande att män tillåts ingå äktenskap mer flera makar”, står det i utredningen, som ska skickas på remiss. Justitieministern slår redan nu fast att det kommer att bli ett stopp.

– Även om man har gift sig tidigare och därefter kommit till Sverige, så kommer vi inte att erkänna några sådana äktenskap framöver, säger Johansson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons